tisdag 28 maj 2013

Labbtest – fett, protein och stärkelse


Labbkompis 
Sonja 

Syfte 
Med de här testerna kan man testa om det finns fett, protein eller stärkelse i något av ämnena. Vi ska lära oss hur man utför dem för att sedan kunna använde de för att se i vilka råvaror det finns fett, protein eller stärkelse i. 

Mtrl 
Pipett, provrör, provrörshållare, filterpapper, vatten(H2O), kopparsylofat(CuSO4), natriumhydroxid(NaOH), jodlösning(I), potatis, potatismjöl och mjölk. 



Test protein
För att testa om det finns protein i något ämne tar man vatten i ett provrör och mjölk i ett annat. I varje provrör droppar man i 7st. droppar natriumhydroxid(NaOH) och 7st. droppar kopparsylofat(CuSO4). 
När det har blandat sig kan man få ett tydligt resultat. Mjölken(med hög proteinhalt) har blivit lila och vattnet(med låg proteinhalt) har bara blivit lite blå. Det blir ett positivt resultat på mjölk och negativt på vatten efter som att mjölk innehåller protein men inte vatten. 

Fr.v mjölk med 7dr. NaOH och 7dr. CuSO4, vatten(H2O) med –––ll–––
















–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Fett test
Först tog man ett filterpapper och delade det i två. På det ena droppade man fett i form av olja, ju lösare och mindre fast fettet är desto längre är aminosyrorna. På den andra droppade man vatten(H2O). 
Oljan blev på pappret nästan genomskinligt och vattnet blev bara tjockt. Alltså finns det mycket fett i oljan och inget fett i vatten. 



Fr.v. filterpapper med fett på.
Filter papper med vatten(H2O) på.
Det filterpappret med fett är
 mer genomskinligt än det som har vatten. –>

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Test stärkelse
Först tog ett provrör med vatten, för att ha något att jämföra med. Vi tog också en potatis bit för att testa om det innehåller stärkelse. Man droppar på en droppe jod(I) i både vattnet och på potatis biten för att jämföra. Om ämnet innehåller mycket stärkelse kommer det att bli blått, nästan svart och om det inte innehåller stärkelse kommer det att bli lite gult. 
För att göra det lite enklare att se så blandade vi också vatten med potatis mjöl i ett provrör och droppade i en droppe jod. Alltså om man tar en droppe jod på något som innehåller mycket stärkelse så blir det mörkblått/svart. 
Stärkelse kan vi människor ta upp och göra om till energi. Djur kan ta upp cellulosa. 

Potatis med en droppe jod(I) 


Fr.v. Potatis med en droppe jod(I), vatten(H2O) med en droppe jod(I).

Fr.v. vatten med en droppe jod(I), vatten(H2O) blandat med potatis mjöl vilket
motsvarar en potatis skiva eller bröd skiva. Det är lättare att jämföra när det i flytande form. 


Slutsats

Förbättringstips 
För att få ett bra resultat när man skulle göra protein testet så måsta man nästan dubbla mängden NaOH. 
Använd både potatis och potatismjöl i stärkelse testet för att få ett så tydligt och rätt test som möjligt. 
Gör det i flytande form för det är lättast att jämföra och att få fram ett tydligt resultat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar